Hochstein - Kígyófa nyelű kés

„Balról ugrik be a tisztásra. Jól megtermett őzbak.
Finom remegés fut ár rajta, hiszen tudja, hogy
vadásznak rá. Olyan kecsesen fordítja égnek a
fejét a lemenő nap sugaraiban, hogy lefestve
biztosan túl giccsesnek találnám. Óvatosan lépked,
lehelete gőzölög, s mégis az én bakancsom alatt
roppan meg egy gally. …”

Fazekas László főszerkesztő írása

„Harminc éve készítünk egyedi késeket és a hozzávaló, vadászathoz szükséges bőr felszereléseket. Teljesen egyedi tervezésű, csak egyedi darabokat. Szeretjük, ha a megrendelő részévé válik az a tárgy amit elkészítünk.
A kés szerszám, az ember egyik legelső szerszáma volt ... és ettől függött az élete. Ma már ilyen kritériumok nincsenek, de nekünk olyan kést kell csinálni, ami annak az embernek tartozéka lesz. Nem extra tartozéka, hanem akkor érzi magát jól, ha ez a szerszám nála van. …
A forma bármilyen lehet, de mindig a harmónián van a hangsúly.”

 

„A soroksári műhelyben a megmunkálásra váró, cserzett bőr jellegzetes szaga és egy barátságos, szálkásszőrű tacskó fogad. A házigazda éppen telefonál, így lopva körülpillantok. Az asztalokon kaotikus összevisszaságban hevernek a megmunkálásra váró bőrdarabok, kések, a félkész késtokok, különböző szerszámok. Klára asszony, a feleség, épp egy puskaszíj elkészítésén munkálkodik.
Figyelmemet leginkább egy lélegzetelállítóan szép kés ragadja meg. Agancsból készült a nyele, pengéjét pedig egy, II. Asszurnaszirpal asszír uralkodó oroszlánvadászatát ábrázoló relief nyomán maratott minta díszíti, nem véletlenül. Mint később megtudom, három másik darabbal együtt egy arab megrendelőnek készül.
A mester elkapja a pillantásomat, és rögvest beavat munkája rejtelmeibe. …”

 

Hochstein Klára portré: Bőrdísz-művész Diana

„Fogadjunk, hogy Hochstein Klári készítette - vettem kezembe gyermekkori barátom fegyverszíját.
- Nyertél, nem régen készült el. Jó szemed van - kaptam az elismerő választ.
Akinek kicsit is van érzéke a szép dolgokhoz, rögtön felismeri Hochstein Klári munkáit, mert az általa készített bőr késtokok, táskák, szíjak, övek, tölténytartók egyéni stílusról árulkodnak, mindegyik egyedi, gyönyörű kézi munka. Ezért beszélhetünk kézművessége esetén szinte már művészetről.”

Bőrműves Diana - Polster Gabriella írása

 

A 2003-as cikkben Wolfram Osgyan mutatja be Hochstein Tamást és feleségét Klárát a Wild und Hund olvasóinak.

Zu Besuch bei Thomas Hochstein

"Seine Lederartikel, Schnallen, Schliessen und Messer fertigt er aus besten Materialen in reiner Handarbeit und zwar in der Technik der alten Meister. Das war für Wolfram Osgyan Grund genug, den Ungarn Thomas Hochstein in seiner Werkstatt in Budapest aufzusuchen. ..."

 

 

Hochstein vadászkések
és vadászfelszerelés

  Cím: 1238 Budapest, Templom utca 59.

Telefon: +36 1 287 0041

+36 30 645 5465

+36 30 977 5901

Email : info@hochstein.hu