Az acél a kés legfontosabb alkotóeleme. A penge anyagánál mindig az az első kérdés,hogy mit várunk el tőle. Erős,rugalmas ,éltartó és tábori körülmények között is élezhető legyen.Ne rozsdásodjon és a formája feleljen meg az elvégzendő munkának.Közkedveltek a dekorativ damaszkuszi acélok is,megrendelőink is előszerettel választják a Svéd rozsdamentes damaszk acélt mely gyönyörű  rajzolatával varázsolja egyedivé az igényesen megtervezett egyedi kést.

        Általunk használt acélok típusa és kémiai összetétele.

 

Damasteel:RWL 34 (C1,05; Cr 14,0; Mo 4,0; V 0,2)  PMC 27 ( C0,60; Cr 13,5)

A Damasteel egy porkohászati eljárással előállított acél, amit a Damasteel  AB, Svédországban szabadalmaztatott 1996.-ban.A Damaszk acél titka, hogy az egyszerre kemény és rugalmas acélban meghúzódó nanoméretű  szén rudacskák hajlékonnyá teszik a pengét. A szén rudacskák közepén cementit rudak húzódnak meg, melynek hatására az acél önélezővé válik. A damaszkolás, mint eljárás az acél tulajdonságainak javítására kifejlesztett ősi módszer.Kétféle módszerrel tudják előállítani a pengéket.Az egyik a kovácsolt hegesztés, amellyel létrehozzák az egyedi rétegződést.Az egyik talán legnehezebb művelet. A nehézsége a különböző széntartalmú rétegek hegesztéséből adódik, mivel minél nagyobb a széntartalom annál nagyobb hőmérséklet kell a tökéletes hegesztéshez. Folyamatosan ismétlik az alábbi munkafolyamatokat: hegesztés, nyújtás, hajlítás műveleteit.A másik módszer a Wootz acél, melyet, egy zárt tégelyben vaspor és szén felhasználásával kezdik megmunkálni.  A lezárt légmentes tartályban  vákuum alatt 1150 Celzius fokra  1000 atmoszféra  nyomáson izosztatikusan edzenek. A zárt tégelyben a felületükön cementálódott vasszemcsék összetapadnak. Hűlés közben kialakul az acélban a cementit háló, ami a felszínt képezi. Ezen eljárásnak köszönhetően alakulnak ki a szabályozatlan rétegek, különleges egyedi minták. A damaszk penge 100-tól akár több ezer réteg egymásba kovácsolásából áll össze. Az acél legjobb tulajdonságait használják fel. Gyakran, erős magas széntartalmú acélt kombinálnak, lágy alacsony szén-dioxid tartalmú acéllal. Az így előállított damaszk penge jellegzetessége a keménység és kopásállóság, valamint a töréssel szembeni ellenállás. Mintázata egyszeri és megismételhetetlen, leggyakrabban sráfos, felhős, örvényes, esőcsepp, mozaik minta alakul ki. Minden kés egyedi és megismételhetetlen.A damaszk kés tulajdonosának nagy dózisú luxusérzést eredményez.

 

Böhler M390(C,1,9;Si,0,70;Mn,0,3;Cr,20;Mo,1,0;V:4,0;W,0,6)

Porkohászati eljárással előállított martenzites krómacél. Ötvözési koncepcióján alapszik a legjobb alkalmazási tulajdonságok
optimális kombinációja: extrém nagy kopásállóság és kiváló korrózióállóság. Nagyon jó köszörülhetőség, magas (tükör-)
fényre polírozhatóság, jó szívósság, csekély méretváltozás hőkezeléskor, jó ellenálló képesség a rázkódásokkal és mechanikai
behatásokkal szemben.
 
Niolox(SB1,1.4153.03) (C0,08;Cr12,7;Mo1,1;Nb0,V0,9)                       
 
Sb1 Németországban kifejlesztett és szabadalmaztatott acél mely megfelel az élelmiszeripar speciális igényeinek.
 

Böhler K110 ( D2 ):(C1,55;Cr12,0;Mo0,8;Mn0,35;Si0,25;V1,0)

Króm-molibdén-vanádium ötvözésű szerszámacél. 12% krómtartalma miatt 80%-ban rozsdamentes, minél szebben fel van polírozva annál kevésbé hajlamos a rozsdásodásra. Keménysége mellett –  60-61 HRC – nagyon szívós anyag, így aki strapabíróbb kést akar az nyugodtan vegyen ilyen acélból kést! Kitöredezésre kevéssé hajlamos, éltartó, de nehezebben fenhető.

Hochstein vadászkések
és vadászfelszerelés

  Cím: 1238 Budapest, Templom utca 59.

Telefon: +36 1 287 0041

+36 30 645 5465

+36 30 977 5901

Email : info@hochstein.hu